Khamis, 29 September 2011

Masak ..makan..masak makan.. ^_^

Udang Hari-hari CeRiA

Hari ni x der apa2 yg spesel.. just masak apa yg ada jer.. so jadik laa masakan ni utk makan mlm ni.. heheh.. ada udang lebih dlm peti.. ok ler tu kan.. eheks!!Nak makan utk 2 org.. ni jer laa..

So nak masak udang ni senang jer..
10-15 ekor udang sederhana
2 biji cendawan butang (potong laa yer..)(saiz besar) yg dlm tin pun boleh..
sikit lada benggala merah ngan hijau (hiris ikut suka)
1/2 biji tomato.. hiris jugak laa
2 ulas bawang putih ( di mayang)
hirisan bawang besar sikit
garam/bahan perasa/sedikit serbuk ketumbar/sedikit serbuk lada hitam

Caranya:
Tumiskan bawang putih jap, pas tu masukkan udang.. agak udang dah warna merah.. masukkan semua bahan yg dah kena hiris dan potong tu..kacau sebati..
masukkan garam sikit.. bhn perasa.. serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam..
biarkan jap.. supaya semuanya masak..
boleh laa angkat dan hidang.. makan terus pun buleh..

Okess.. siap dah.. x sampai 10 minit.. hehehhe..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan