Hmm.. masak lagi.. pas tu makan..makan dan makan.. heheh.. resepi ni pun amik dr myresepi.com.. mamaRisya@myresipi.com, hubby puji sedap.. yg berbezanyer masak kurma ni, sebab tambah rempah kari.
Bahan-bahan ( 5-7 org makan )
1 ekor ayam ( yg buat x sampai pun sekor ayam)
1 1/2 biji bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
2cm halia (ditumbuk)
1 biji santan kelapa
3 sudu rempah kurma
1 sudu rempah kari
4 biji kentang (di potong 4)
1 biji bawang merah (di potong 4)
3 biji cili hijau / cili merah
3 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
1 camca gula
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
*untuk tambahan-bole letak carrot & tomato. kalo xde pon xpe.
Cara-cara
- Satukan rempah kurma & rempah kari kedalam mangkuk kecil. Masukkan sedikit air, kacau sedikit Ketepikan.
- Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk. Masukkan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis. Tumis biar naik bau.
- Masukkan rempah yang telah disatukan tadi. Tumis biar sampai garing & wangi.
- Kemudian masukkan ayam. Kacau sebentar.
- Masukkan pula santan, sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian masukkan kentang yg telah dipotong 4 tadi.
- Biarkan kira-kira 15minit / hingga ayam empuk & kentang lembut.
- Masukkan garam secukup rasa & gula.
- Masukkan bawang merah yang telah di potong 4, cili hijau & cili merah.
- Biarkan mendidih sebentar. Tutup api & bole la di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan