Rabu, 28 September 2011

Lapar..?? Jom Makan..

Pasta Goreng Ala-ala kampung...


Eheks!!Sejak 2 menjak ni keroje nyer nak masak jer.. pas tu nak cuba resepi2 baru.. x kire laa anak2 nak makan ke x.. yg penting masak.. nak ikut selera semua ni susah.. just try jer.. kalau suka,lain kali masak lagi.. kalau tak.. x der laa.. skali seumur hidup... ngeh..ngeh..ngeh..

Resepi ni simple jer.. ikut suka..hehehe..
Bahan-bahannya:
400gm pasta (x kira laa bentuk ape pun.. rebus dgn garam n sedikit minyak)
15 ekor udang
ayam/daging kisar secukupnya..(ikut selera)
2-3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada kisar (nak pedas buleh letak lebih )
2 sudu sos spaghetti (apa2 brand yg penting halal)
lada benggala merah/hijau (potong dadu) ikut suka nak byk mana.. yg ni letak sikit jer..
1 labu bawang besar (warna kuning) potong dadu jugak
1 biji tomato (potong dadu)
2/3 cendawan butang (potong dadu) yg ni beli yg fresh,, bukan dlm tin..if dlm tin pun buleh..
4 sudu besar sos cili
garam & perasa secukupnya

Nak buat nyer senang jer..
1. Panaskan minyak( kalau minyak zaitun lagi bagus..
2. Tumiskan bawang putih yg telah ditumbuk, pas tu lada kisar, biar sehingga garing or naik baunyer
3. pas tu, masukkan ayam dan udang
biarkan sekejap
4. masukkan semua bahan yg telah di potong dadu
masukkan sos spaghetti
5. kacau jap bg sebati, kemudian masukkan sos cili
Masukkan sedikit air, masak hingga agak2 empuk.Perisakan dgn garam dan bahan perasa
6. Boleh laa masukkan pasta yg telah direbus dab ditoskan
kacau jap.. buleh laa angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan