Jumaat, 30 September 2011

Aktiviti hari nii....wat puding karamel ngan karipap2 cinta.. hheheh

Ntah apa laa.. angin hr ni nak masak jer.. sampai 2 jenis kuih wat hr ni.. mula2 wat puding gula hangus.. x jadik sgt gula tu hangus.. pucat jer..tp sedap laa.. ni aa hasilnya...

Resepi utk Puding karamel:
250ml susu cair, 250ml air, 150gm gula, perasa vanila, 8 biji telur ayam, gula untuk gula hangus..
caranya:
gula + telur- kacau hingga sebati, tapi jgn berbuih sgt, pas tu masukkan susu cair ngan air dan perasa vanilla sementara tu, masak gula hangus, masukkan dalam talam or aper2 bekas.. pas tu masukkan bancuhan td..kukus 20-40 minit..
biarkan sejuk, baru leh telangkupkan..


Puding ni mmg Mirza paling suka.. sampaikan bulan puasa belikan utk dia 1 biji kat psr ramadhan.. yer laa,mama dia kan dlm pantang time bulan pose.. tu yg beli jer.. hehehe

Petang pulak wat karipap.. 1st time buat..alhamdulillah jadik,sampaikan abang balik dr kerja,dia lak excited nak bentukkan karipap tu.. hehehe.. bab klim yg fail.. huhuhuhu..kejap jadik,kejap x.. last2 abang gi belikan acuan karipap.. anak2 suka sangat.. ni makin semangat nak buat kuih ni..

Cik abe sedang tekun buat karipap.. klim ler konon.. heheh..yg paling besar.. 


Inilah hasilnya yg abang buatkan.. besar tuu..


Dah goreng 4 biji.. terus abiss...hhuhuhu


Akhirnyaa.... siap goreng karipap.. macam macam saiz ader.. pelbagai version.. hhahah, yg paling besar tu, abang laa yg buatkan..yg lain2 tu.. aku laa yg failed bab klim.. kalau nampak cantik tu, acuan ler.. hehehe..
Resepi utk karipap:
Cara nak buat doh:
250gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak masak
garam
air
Caranya: Panaskan minyak dan marjerin, masukkan dlm tepung,gaulkan guna senduk or sudu sebab panas, jadik cam serbuk roti, pas tu masukkan air yang telah dicampur garam,masukkan sikit2 sampai jadik doh (x melekat kat tangan) boleh laa dicanaikan dan bentukkan karipap..

Intinya:
3 biji kentang dipotong dadu
daging kisar/ayam kisar..
2 biji bawang putih
1 labu bawang merah/besar
2 sudu besar serbuk kari daging/ayam
1 sudu kecil lada kisar
garam.gula secukup rasa

Caranya:
Tumiskan bawang putih ngan bawang besar yg telah dikisar hingga garing,masukkan lada kisar .. biarkan naik minyak,masukkan rempah kari..kacau jap.. masukkan ayam/daging kisar..
masukkan kentang dan air.. kacau hingga empuk.. masukkan garam,gula.. dan bhn perasa secukupnya...

2 ulasan:

  1. wahhh...rajin la k.ima masak2..ok pe tu, ada apa ngan rupa kan...janji sodap...:)

    BalasPadam
  2. hehehe.. seronok jugak kalau masak anak2 suka makan.. tp bila x makan tu jadik x der mood nak masak.. hr ni buat lg karipap.. sebab atas permintaan ramai.. hahaha

    BalasPadam