Selasa, 23 Ogos 2016

Kisah Cendawan Masak Tumis Pedas Campur Telur Ayam 😂😂😂

Alhamdulillah...
Masih dikurniakan kesihatan yang baik..
Dah lama tak jenguk blog yang banyak simpan kenangan..bisnes..hero2 yang dirindui sokmo-sokmo.. 😘😘😘

Apapun, dalam kehidupan kita, sentiasa bersangka baik dengan aturan Allah...
Apa yg kita rasa baik utk kita, tak semestinya baik pada pandangan Allah..
Begitu sebaliknya..faham kan?.. 😚😚

Hari ni sebab terlalu rindu & teringatkan arwah Chik.. Al-Fatihah untuk Chik..
Sekaligus teringat masakan arwah chik,nosltagia sangatt... 😢😢😢
Dulu time remaja gitu, kalau naik train dari Tanah Merah ke Kuala Lipis, mesti request dr arwah utk masakkan cendawan busut or payung masak tumis pedas telur ayam, itu pun kalau bertembung dgn musim dia laa..

Jadiknya..kebetulan hari tu beli barang dapur, terbeli sekali dgn king oyster,
Terus ke dapur & start ler memasak...
Jadik inilah hasilnya walaupun air tangan takkan sama.. 😅😅😅



Resepinya senang sangat... Kalau tak ada cendawan busut or payung tu..okey je kalau try guna
Cendawan king oyster.. Cendawan tiram pun boleh..hehehe..
Yg penting boleh dimakan...best ni makan dengan nasi putih panas2..😋😋😋

King Oyster Tumis Pedas Telur

1paket King Oyster -potong ikut suka hati
2 biji bwng putih*
4 biji bawang merah*
3-4 cili api* nak pedas lagi boleh letak byk ikut suka( option nk hiris pun boleh)
2 sudu cili boh ( kalau nk kisar lada kering pun lagi bestt)
1/2biji telur ayam
Garam
Gula secukup rasa

Caranya
1. Tanda * ditumbuk
2. Tumiskan bawang yg tumbuk tu, dh kuning & garing n naik bau, buh cili boh..tumis smpai pecah minyak
3. Masukkn garam & gula
4. Masukkn cendawan
5. Bagi layu n jgn risau bila air dia keluar
6. Nmpk cendawan dh nk masak.. Pecahkn telur.ikut selera,nk letak sebiji pun boleh.. Yg kak ima letak tu 2biji..kacau hingga nk kering..if nk basah2 berkuah kacau sekejap n angkat.nk keringkan pun boleh.. 😊😊😊

Jadi sekianlah resepi yang mudah ni.. 

😘😘😘😘😘

Life & Learn
Mama Ima











Tiada ulasan:

Catat Ulasan