Rabu, 9 November 2011

hari Ni Masak lagi...

  Kali ni masak masakan kegemaran hubby.. Leek goreng dengan udang.. tp kali ni plus cendawan butang.. (balance dr wat sos spageti tgh hari tadi.. ).. Leek ni jarang2 org melayu pandai makan.. ni pun mula2 mmg tak suka sebab bau bawang.. lama2 baru ler kena dgn tekak.. masakan ni mama yg kenalkan .. & terus jadik kegemaran hubby & saya..

Resepinyer:
5 batang Leek (saiz kecik) ader jugak yg batangnya besar.. itu sebatang pun dah cukup utk 2 org makan
leek dihiris serong (or ikut suka)
10 ekor udang sederhana
5-6 kuntum cendawan butang (dibelah 2)
sedikit suhun & fucuk
secubit udang kering
cili api sikit (dihiris..ikut laa nak pedas tambah lg..)
hirisan bawang besar
2-3 bawang putih (dihiris)
lada merah/hijau dihiris serong.. utk suka2.. if x isi pun x per..
sedikit minyak masak (sy guna minyak zaitun)

Caranya:
Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang putih hingga kekuningan, masukkan bawang besar yg dihiris.. & udang kering yg dah di basuh . tumis seketika hingga naik baunyer..
Masukkan udang basah.. kacau hingga separuh masak.. (agak2 kulit dah merah dah)
seterusnya masukkan leek & cendawan.. masukkan air sedikit, biarkan mendidih
Kemudian, masukkan bahan perasa, garam.. cili api.. suhun & fucuk.. (if nak tambah sedikit kicap manis pun boleh )
Kacau  hingga sebati.. biarkan hingga masak, & boleh laa di hidangkan..

2 ulasan:

  1. rajin bena k.ima ni, masok sokmo..terliur doh wehh..oghe pun x kenal leek tu lagu mano..kalu kacang botol tu tau la..jakun sungguh la deh...hahaha

    BalasPadam
  2. Aloss.. cik Bintang Atiey.. Sue wess.. doh di ghumoh ke.. masok jer laa kijo nyo.. huhuhuh... kalu leek ni mcm batang bawang tuu.. bau dio mmg bau bawang.. kalu gi giant ko.. mano2 laa.. ado goni nyo..

    BalasPadam